Kodin ja työpaikan välisten matkojen kuluja ei voi lähtökohtaisesti vähentää yrityksen verotuksessa, vaan ne voidaan vähentää ansiotuloista henkilökohtaisessa verotuksessa omavastuun(600e) ylittävältä osalta.  

On kuitenkin olemassa vähälle huomiolle jäänyt veroton etuus “työsuhdematkalippu”. Tarkoittaa sitä, että yritys voi ostaa työntekijöilleen matkalipun kodin ja työpaikan välisiin matkoihin ja vähentää kulut yrityksen verotuksessa. Lippu täytyy olla henkilökohtainen ja työnantajan ostama. 

Lipun kulut ovat verotonta etuutta työntekijälle 300 euroon asti ja 600 euroa ylittävältä osalta 3400 euroon saakka. Eli väli 300 ja 600 euron välillä verotetaan palkkaa vastaavana etuutena. Ei tällä edulla kuuhun mennä, mutta ilmaiset sataset kelpaa aina. Alla havainnollistava kuva. 

0              300 €           600 €    3 400 €

/_________/_________/___________…_____/____________

verovapaa     veronalainen        verovapaa             veronalainen

Tavallisesti työnantaja ostaa lipun, liittää kuitit kirjanpitoonsa ja laskee edun yllä olevan kuvan mukaan. Työnantaja voi kuitenkin kaikissa tilanteissa tarjota työntekijöilleen edun 300€ asti, jolloin ei tarvita edes selvitystä(kuittia) lipun hankkimisesta. Tällöin siis työnantajayritys kirjaa 300€ yrityksen kuluksi “työsuhdematkalippu” ja ilmoittaa verottoman edun työnantajasuoritusten vuosi-ilmoituksessa.

Jos työntekijä saa verovapaata työsuhdematkalippuetua, tulee verottoman edun määrä vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksella ilmoitettavista kodin ja työpaikan välisistä matkakustannuksista.