Yrittäjillä suuri osa kuluista on jo vähennetty yrityksen kirjanpidossa. On kuitenkin muutamia vähennyksiä, joita ei voi tehdä yrityksen kautta ainakaan kaikissa tilanteissa. Pyrin käymään tässä läpi niistä yleisimpiä.

Asiat menevät vähän eri tavalla ammatinharjoittajilla ja työntekijöillä, joiksi myös osakeyhtiön omistajat lasketaan, jos he nostavat palkkaa.

 

VÄHENNYKSET ANSIOTULOISTA

Jotta ansiotuloista voi tehdä vähennyksiä, on luonnollisesti saatava oltava ansiotuloja. Yleensä ne ovat yrittäjätulon tai palkan muodossa. Ansiotuloista tehtävät vähennykset ovat ansiotulojen hankkimiseen liittyviä kuluja, jotka eivät ole työnantajan tai ammatinharjoittajan kirjanpidossa.

Asunnon ja työpaikan väliset matkat

Ammatinharjoittaja ei voi vähentää asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja yrityksen verotuksessa, joten ne on tehtävä henkilökohtaisella puolella. Sama koskee myös työntekijöitä, elleivät he ole saaneet työsuhde-etuna työsuhdematkalippua.

Vähennys lasketaan edullisimman julkisen kulkuneuvon hinnan mukaan. Sillä ei ole merkitystä, miten todellisuudessa kuljet työpaikallesi. Jos esim. asut Espoossa ja työpaikkasi on Helsingissä, lasketaan vähennys seuraavasti:

HSL-seutulippu, 11 kuukautta töitä ja 1 lomaa. Yhteensä siis 11*102,40€ = 1126,40€
Vähennys oman auton käytön mukaan

Vähennyksen voi laskea oman käytön mukaan ainoastaan jos jokin alla olevista kohdista täyttyy.

– Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä.

– Kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä. Esimerkiksi jos kävelymatkasi kotoa pysäkille on kaksi kilometriä ja matkan määränpäässä kävely pysäkiltä työpaikallesi on myös kaksi kilometriä, on kävelymatka yhdensuuntaisella matkalla yhteensä neljä kilometriä.

– Odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia.

– Matkasi alkaa tai päättyy klo 00.00 – 05.00 välisenä aikana.

 

Muun kuin julkisen kulkuneuvon matkakuluvähennykset

  • oma auto 0,24 e/km
  • työsuhdeauto 0,19 e/km
  • moottoripyörä 0,15 e/km
  • mopo 0,09 e/km
  • polkupyörä 85,00 e/vuosi

Vähennykset oman kulkuneuvon mukaan tehdään todellisen toteutuneen käytön mukaan. Ajopäiväkirjaa ei tarvita, mutta jonkinlainen laskelma pitäisi olla.

 

Kaikissa tapauksissa matkakulujen omavastuu on 750€ (2017). Eli jos matkakulusi jäävät sen alle, ilmoittamisesta ei ole hyötyä. Matkakulut vähennetään verotettavasta ansiotulosta, ei suoraan veroista.

 

Seuraavassa osassa vielä ansiotulopuolelta työhuonevähennyksestä sekä pääomatuloista tehtävät yleisimmät vähennykset. Koska veroilmoituksen palautuspäivät lähestyvät pyrin postaamaan toisen osan viikon sisällä.